Cena
- od 600,00 zł (5)
-
od
do
China Maojian 1kg
Maojian jest jedną z najbardziej dystyngowanych chińskich herbat. Jej historia sięga aż III wieku przed naszą erą. Należy ona do Dziesiątki Wielki Herbat Chińskich. Zwana również Yu Maofeng, hodowana jest w głównie w regionie Xinyang w prowincji Henan.
Dostępność: na wyczerpaniu
Lung Ching Premium 1kg
Lung Ching Premium to starannie wyselekcjonowane listki pochodzące z górskich rejonów prowincji Zhejiang. W odróżnieniu do swojej klasycznej wersji ta jest wyjątkowo delikatna i dystyngowana. Piękne, płaskie listki o żywym limonkowym odcieniu po zaparzeniu w zapachu przypominają świeże orzechy laskowe. Napar o głębokiej seledynowo-cytrynowej barwie prezentuje niezwykłą głębie smaku i aromatu. Mimo swojej delikatności i braku goryczki orzechowe i słodowe nuty sprawiają niesamowite uczucie pełności. W tle pojawiają się roślinne akcenty a smak długo utrzymuje się na języku.
Dostępność: na wyczerpaniu
Matcha Shizuoka BIO 1kg
Matcha Shizuoka BIO to specjalny rodzaj herbaty w postaci drobnego proszku. Powstaje on w wyniku utarcia listków o nazwie Tencha (listki Gyokuro poddane tylko wysuszeniu). Żywy, mętny, zielono-oliwkowy napar jest intensywny w smaku i prezentuje znakomitą harmonię roślinnych, morskich i słodowych smaków. Wysoce aromatyczna herbata o pełnym charakterze i dużej ilości umami, charakterystycznej dla japońskich herbat.
Polecamy parzyć herbatę w przegotowanej wodzie o temperaturze nieprzekraczającej 75-80 stopni. Polecamy parzyć również w niższych temperaturach (od 60 do 70 stopni). Proszek herbaciany należy zalać przegotowaną wodą i energicznymi ruchami rozprowadzić w naczyniu odpowiednią miotełką. Matchę należy mieszać aż do momentu gdy nie będą widoczne żadne grudki a piana na powierzchni będzie składać się z drobnych, jednolitych bąbelków. Cały proces powinien trwać około 1 minuty. Matchę w Japonii zazwyczaj podaje się z odrobiną słodyczy np z ciastkami ryżowymi mochi.
Dostępność: brak towaru
750,00 zł
Cena netto: 609,76 zł
Formosa Pi Lo Chun 1kg
Formosa Pi Lo Chun to wysokiej klasy herbata zielona z Tajwanu, w tłumaczeniu dosłownie oznacza zielonego ślimaka ze względu na kształt listków. Jest to herbata oryginalnie pochodzą z kontynentalnych Chin, można spotkać wiele jej odmian. Pi Lo Chun to prostu rodzaj lub sposób przetwarzania herbaty, podobnie jak Mao Jian.
Ciemnoszare listki z licznymi zielonymi przebłyskami pachną orzeźwiająco i słodkawo, po zaparzeniu dają żywy, jasny, zielono-żółty napar o niezwykłej głębi i aromacie. Przeważają nuty słodkich owoców i subtelny orzechowy posmak a całość wieńczy przyjemna, lekka roślinna goryczka.
Dostępność: na wyczerpaniu
Japan Gyokuro Asahi 1kg
Gyokuro Asahi to znakomitej jakości herbata zacieniana. Na około trzy tygodnie przed zbiorem krzewy herbaciane zakrywane są matami by w ostatnich dniach wzrostu listków stworzyć warunki do koncentracji chlorofilu. Proces ten ma na celu uzyskanie jeszcze większej ilości umami w smaku niż klasyczne senche, które zacieniane są jedynie na kilka dni przed zbiorem.
Smukłe listki o głębokim, zielonym odcieniu parzą się na jasno seledynowy kolor z limonkowymi refleksami. Napar jest pełny i delikatnie wytrawny z licznymi morskimi nutami smakowymi a w tle pojawia się subtelna maślana nuta. W posmaku na pierwszy plan wychodzi słodowy akcent z kwiatowym niuansem.
Dostępność: duża ilość