Pang Khon - mistyczne plemię kawowe 0
Pang Khon - mistyczne plemię kawowe

W tym tygodniu chcemy przybliżyć Wam wyśmienitą kawą prosto z Tajlandii. Kraj ten zajmuje 3 miejsce pod względem wielkości produkcji kawy spośród państw Azji. 99% upraw stanowi robusta, pozostały procent to uprawy arabiki na północy kraju, w tym właśnie Pang Khon. Lokalni mieszkańcy zaczęli uprawiać kawę po inicjatywie tajskiej rodziny królewskiej, gdy produkcja i handel opium w tym regionie został zakazany. Okazało się to znakomitą alternatywą dla lokalnych farmerów, którzy szybko odnaleźli się w nowej dziedzinie. 

Ziarna Pang Khon uprawiane są przez plemię Akha, 1500m nad poziomem morza w cieniu drzew i krzewów owocowych. Gęsta roślinność wokół plantacji sprzyja zachowaniu żyzności ziemi i chroni przed jej erozją. Rząd Tajlandii zakazał używania jakichkolwiek chemikaliów i promuje naturalną kultywację w regionie uprawy. Mieszkańcy Pang Khon silnie zaangażowani są w uprawę kawy. Lokalne rodziny tworzą kolektyw, mający na celu zachowanie jakości upraw i poprawę standardów pracy oraz zapewniają mieszkańcom regionu bezpośredni dostęp do rynku kawowego.

W regionie uprawianych jest kilka rodzajów ziaren m.in. Arabica Yellow, Red Caturra i Catimor. Stabilne warunki klimatyczne pozwalają kawie dojrzewać wręcz perfekcyjnie. Zbiory zazwyczaj zaczynają się w połowie listopada i trwają aż do połowy marca. Ziarna zbierane są jedynie ręcznie by już na samym początku dokonać selekcji i odrzucić niedojrzałe lub przejrzałe jednostki. Następnie kawa jest myta i pozostawiana na 36 godzin do fermentacji po czym jest myta ponownie świeżą wodą i suszona na matach bambusowych na pełnym słońcu przez ok. 12 do 22 dni.

Pang Khon powita delikatnym aromatem przywodzącym na myśl czekoladę i orzechy z subtelnymi cytrusami. W posmaku z kolei uwolnią się intrygujące nuty karmelowe. Obok tej kawy nie da się przejść obojętnie!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl