W świetle księżyca 0
W świetle księżyca

Dzisiejszy wpis dotyczył będzie zarówno sposobu produkcji białej herbaty jak i krótkiej informacji na temat jednej z najciekawszych białych herbat dostępnych na rynku.

Biała herbata (白茶 - również spotykana nazwa to plain teazwykła herbata) to luźny termin określający herbatę, której liście są przetwarzane w bardzo znikomym stopniu. Najczęściej proces ten nie uwzględnia prażenia bądź rolowania liści. Herbata jest suszona i pozostawiana w naturalnym kształcie co skutkuje niezwykle atrakcyjnymi dla oka listkami, pokrytymi białym meszkiem i cudowną ekspozycją herbacianych tipsów

 

Sam termin biała herbata nie jest dokładny. Plantatorzy i kupcy spierają się od lat co jest a co nie jest białą herbatą. Po raz pierwszy użyto tego terminu podczas panowania w eseju "O wrzącym źródle" autorstwa Tian Yihena z Dynastii Ming. Pisał on o wyższości nasłonecznionej i suszonej herbaty nad tą poddaną fermentacji i prażeniu. Kolejne wzmianki o białej herbacie można odnaleźć w pracach Wuyi Yanchy, który argumentował, iż znaczna większość liści herbacianych traci charakterystyczny smak przy nasłonecznianiu i suszeniu za wyjątkiem kilku rodzajów określanych właśnie jako herbaty białe.

Pierwsze herbaciane krzewy rodzące te delikatne pokryte aksamitnym meszkiem tipsy pojawiły się w regionie Fuding w prowincji Fujian skąd później rozprzestrzeniły się na inne prowincje od Anhui i Zhejiang aż po Yunnan. Postępująca popularyzacja białej herbaty skutkowała coraz to większą różnorodnością i ustanowieniem głównej klasyfikacji herbat białych bazującej na 4 głównych rodzajach: Baihao Yinzhen, Baimudan, Gongmei i Shoumei.

Moonlight White zwana również Moonlight Beauty to unikatowy rodzaj białej herbaty pu-erh produkowany głównie w prowincji Yunnan w Chinach. Nazwa pochodzi od wyjątkowego wyglądu listków, które są białe na powierzchni, a czarne od spodu. Dodatkiem są srebrne pąki, które mają przedstawiać księżyc w nowiu na tle czarnych listków. Co więcej, liście i pąki zbierane są w nocy przy świetle księżyca, a następnie suszone w cieniu od 4 do 7 dni.

Wśród mieszkańców prowincji Yunnan krąży legenda o siódmej córce Tajskiego Króla Jing Hong’a, księżniczce Nan Fa Lai, która by zapewnić pokój między ludami południowych dolin regionu porzuciła królewski dwór i udała się do ludu Ba Lang. Tam poślubiła człowieka o imieniu Pa Ai Leng dając początek nowemu społeczeństwu Ba Lang. Nan Fa Lai przywiozła ze sobą szeroką wiedzę o uprawie herbaty i ryżu przez co nazywana jest Matką Herbaty. Moonlight White była najlepszą herbatą jaką Ba Lang byli w stanie wyprodukować, wychwalając wyjątkowy smak naparu, który był porównywalny jedynie z pięknem księżniczki Nan Fa Lai.

Po zaparzeniu herbata ujawnia swój prawdziwy charakter, delikatna i łagodna z wyjątkowo głębokim bukietem i niesamowicie aromatycznym i pełnym posmakiem.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl