SKLEP

3

2

-1

0

Nowości

Promocje

[]

Japan Gyokuro Asahi 1kg

Dostępność: duża ilość
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena brutto: 680,01 zł
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy
680.01
Cena netto: 552,85 zł
bez 23% VAT i kosztów dostawy
ilość kg

towar niedostępny

Kod produktu: K471621

Opis

Japońska herbata  słynie na całym świecie ze swojego unikatowego smaku oraz niezwykłej jakości listków. Nieodłącznym elementem japońskiej kultury jest swoista pieczołowitość i przywiązanie do  detali co przekłada się na każdą sferę życia, włącznie z uprawą i produkcją herbaty. 

Herbata po raz pierwszy oficjalnie pojawiła się w Japonii poprzez buddyjskich mnichów, którzy na przełomie VIII i XIX wieku sprowadzili jej krzewy z Chin. Wiązało się to z intensywną wymianą kulturową w tym okresie. Dużo elementów chińskiej kultury zostało zaimportowanych przez Japończyków. Herbata szybko zyskała dużą popularność na cesarskim dworze, a co za tym idzie również wśród możnowładców i biurokracji. Japończycy, zainspirowani chińską ceremonią herbacianą stworzyli swój unikatowy rytuał, który w delikatnie zmienionej formie istnieje aż do dzisiaj. 

Specyficzny klimat Japonii ma wyjątkowy wpływ na smak i aromat japońskich herbat. Duża ilość wilgoci i bliska obecność morza sprawiają, że japońskie herbaty zazwyczaj charakteryzują się dużą ilością morskich i roślinnych aromatów a pieczołowity proces produkcji powoduje, że napar jest pełen smaku pełności i bogactwa czyli umami. Japończycy zatrzymują proces oksydacji herbaty z użyciem pary wodnej, w przeciwieństwie do chińczyków, którzy prażą listki. Powoduje to intensyfikacje roślinnych i morskich aromatów.

Gyokuro Asahi to znakomitej jakości herbata zacieniana. Na około trzy tygodnie przed zbiorem krzewy herbaciane zakrywane są matami by w ostatnich dniach wzrostu listków stworzyć warunki do koncentracji chlorofilu. Proces ten ma na celu uzyskanie jeszcze większej ilości umami w smaku niż klasyczne senche, które zacieniane są jedynie na kilka dni przed zbiorem.

Smukłe listki o głębokim, zielonym odcieniu parzą się na jasno seledynowy kolor z limonkowymi refleksami. Napar jest pełny i delikatnie wytrawny z licznymi morskimi nutami smakowymi a w tle pojawia się subtelna maślana nuta. W posmaku na pierwszy plan wychodzi słodowy akcent z kwiatowym niuansem. 

Polecamy parzyć herbatę w przegotowanej wodzie o temperaturze nieprzekraczającej 65 stopni. Liście można parzyć od 3 do 4 razy, najlepiej w małym naczyniu typu gaiwan. Herbata znakomicie nadaje się do ceremonii typu gong fu.

 

 

 

Profil:


Smak: 
świeży / roślinny


Aromat: 
morski / słodowy / kwiatowy


Moc: 

 

Parzenie:


Skład: 
100% zielona herbata

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl