Assam Dejoo 1kg
towar niedostępny
Opis
Indyjski region Assam posiada bardzo bogatą herbacianą historię. Do XIX wieku, zanim powstały tam nowoczesne plantacje, herbata w postaci camelia assamica rosła tam jako dzika roślina i służyła miejscowej ludności jako wedyczne ziele lecznicze. Przez region płynie rzeka Brahmaputra, która powoduje, że gleby są wyjątkowe żyzne. W połączeniu z wręcz idealnymi warunkami klimatycznymi sprawia, to że warunki do uprawy herbaty są wręcz idealne.
W drugiej połowie XIX wieku, gdy Brytyjczycy poszukiwali nowych miejsc do uprawy herbaty w swoich koloniach odkryli oni w Assamie owe dzikie drzewa herbaciane. Znakomite warunki do uprawy spowodowały że bardzo szybko powstało tam wiele brytyjsko-indyjskich plantacji herbacianych, które zajmują się uprawą aż do dzisiaj. Herbaty z tego regionu odznaczają się brunatnym, lekko mglistym naparem, pełnym, ciepłym smakiem i nutami oscylującymi wokół słodowych, miodowych aromatów.
Plantacja Dejoo jest jedną z najbardziej znanych w tym regionie i umiejscowiona jest na północnym brzegu rzeki Brahmaputry. Słynie z wysokiej jakości produktów oraz z coraz większej ilości plantacji organicznych.
Klasyczny Assam Dejoo o winnym, delikatnie korzennym aromacie charakteryzuje się przyjemnym, zbalansowanym body i słodowym posmakiem. Miodowe i drzewne nuty smakowe znakomicie łączą się z delikatną goryczką.
Jest to znakomita codzienna herbata, idealna do konfitur i miodów smakowych.
Profil:
Smak: zbalansowany / korzenny
Aromat: miodowy / słodowy
Moc:
Parzenie:
Skład: 100% czarna herbata