Assam Harmutty 1 kg
towar niedostępny
Opis
Indyjski region Assam posiada bardzo bogatą herbacianą historię. Do XIX wieku, zanim powstały tam nowoczesne plantacje, herbata w postaci camelia assamica rosła tam jako dzika roślina i służyła miejscowej ludności jako wedyczne ziele lecznicze. Przez region płynie rzeka Brahmaputra, która powoduje, że gleby są wyjątkowe żyzne. W połączeniu z wręcz idealnymi warunkami klimatycznymi sprawia, to że warunki do uprawy herbaty są wręcz idealne.
W drugiej połowie XIX wieku, gdy Brytyjczycy poszukiwali nowych miejsc do uprawy herbaty w swoich koloniach odkryli oni w Assamie owe dzikie drzewa herbaciane. Znakomite warunki do uprawy spowodowały że bardzo szybko powstało tam wiele brytyjsko-indyjskich plantacji herbacianych, które zajmują się uprawą aż do dzisiaj. Herbaty z tego regionu odznaczają się brunatnym, lekko mglistym naparem, pełnym, ciepłym smakiem i nutami oscylującymi wokół słodowych, miodowych aromatów.
Plantacja Harmutty usytuowana jest przy rzece Dikrong, jednym z dopływów Brahmaputry i należy do grupy Goodricke, jednej z najbardziej popularnych w regionie. Została założona w 1878 roku a jego nazwa pochodzi w dużym stopniu od ówcześnie panujących w tym regionie Królowej Hiramati i Króla Arimata.
Assam Harmutty lekko wyróżnia się na tle innych herbat z tego regionu ze względu na swój delikatny charakter. Napar ma kolor jasnego bursztynu, niewielką moc i zdecydowany aromat z winnymi nutami. W posmaku wyczujemy delikatne niuanse owocowe i przyjemną goryczkę.
Profil:
Smak: winny / lekki
Aromat: owocowy / lekka goryczka
Moc:
Parzenie:
Skład: 100% czarna herbata