Ceylon Lumbini FBOPFEXSP 1kg
towar niedostępny
Opis
Początkowo na Sri Lance uprawiano w dużej mierze kawę jednak w połowie XIX wieku całą wyspę nawiedziła plaga rdzy kawowej, która całkowicie uniemożliwiła dalsze funkcjonowanie plantacji. Brytyjscy kolonizatorzy dotknięci tym obrotem sytuacji szukali nowych rozwiązań i dość szybko zorientowali się, że wyspa idealnie wręcz nadaje się do uprawy herbaty, na którą popyt wciąż był bardzo wysoki.
Sri Lanka (bądź Cejlon) to górzysta wyspa z bardzo specyficznym klimatem, który kształtuje uprawy w wyjątkowy sposób. W przypadku herbaty, topografia wyspy oraz warunki pogodowe powodują, że zbiory mogą obywać się praktycznie cały rok. Plantacje zazwyczaj umiejscowione są na górskich zboczach i w zależności od mikroklimatu w danym miejscu w niepowtarzalny sposób wpływają na smak i aromat uprawianej herbaty.
Cejlon Lumbini FBOPFEXSP to herbata pochodząca z ogrodu Lumbini, którego nazwa nawiązuje do miejsca urodzenia Buddy. Ogród położony jest na wysokości ok 450m n.p.m. co zalicza go do kategorii upraw low grown. Przekłada się to na niezwykle pełny i słodki charakter naparu. Ciemne listki z dużą ilością srebrzystych fleszy dają głęboki, bursztynowy kolor naparu, który odznacza się słodkim charakterem z licznymi miodowymi i karmelowymi nutami. W tle pojawia się winny akcent, idealnie dopełniający wyjątkowy smak herbaty.
Jest to idealna herbata codzienna, świetnie smakuje z dodatkiem cukru bądź miodu, konfitur czy mleka. Świetnie nadaje się również do parzenia na zimno metodą cold brew.
Profil:
Smak: słodki / winny
Aromat: owocowy / miodowy
Moc:
Parzenie:
Skład: 100% czarna herbata