SKLEP

3

2

-1

0

Nowości

Promocje

[]

China Lung Ching 1 kg

Dostępność: brak towaru
Cena brutto: 950,00 zł
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy
950.00
Cena netto: 772,36 zł
bez 23% VAT i kosztów dostawy
ilość kg

towar niedostępny

Kod produktu: K467085

Opis

Herbata nieodłącznie związana jest z chińską kulturą, tradycją i historią. Nie bez powodu uznaje się, że to Państwo Środka jest kolebką uprawy i picia herbaty. Już w XX wieku przed naszą erą, herbata wspominana była w źródłach historycznych. Jej odkrycie Chińczycy zawdzięczają nikomu innemu jak Boskiemu Rolnikowi Shennongowi, protoplaście chińskiej agrokultury i ziołolecznictwa. Ceremonia picia herbaty przez wieki celebrowana była przez wszystkie klasy społeczne. Spotkania przy herbacie miały nie tylko charakter oficjalny jak również służyły lokalnym społecznościom by nawiązywać znajomości czy zacieśniać istniejący już więzy. Element społeczny w chińskiej kulturze herbacianej jest bardzo istotny aż po dziś dzień. 

Nie sposób doliczyć się wszystkich rodzajów herbaty w Chinach. Kraj o tak potężnym, rozległym terytorium posiada mnóstwo zakątków z niecodziennymi mikroklimatami, które stwarzają idealne warunki do uprawy herbaty. Łącząc to z ogromną tradycją, zamiłowaniem chińczyków do tworzenia unikatowego rękodzieła oraz ich wybujałą fantazją w pisaniu legend mamy przepis na herbaciany sukces. Wiele rodzajów herbat w Chinach ma swoją długa historię, opowieść związaną z lokalną społecznością, zwyczajami bądź wydarzeniami. Sprawia to, że poza samym naparem smakujemy również wieloletniej tradycji i kultury.

Lung Ching to pełna smaku i aromatu chińska zielona herbata klasy premium pochodząca z górskich rejonów prowincji Zhejiang. Brak goryczki sprawia, że wspaniale wyczuwalne są nuty słodu i świeżej roślinności.

Lung Ching, inaczej Longjing, Dragon Well, czy Studnia Smoka – to jedna z najpopularniejszych i najbardziej cenionych chińskich zielonych herbat. Należy do tzw 'Wielkiej 10 Chińskich Herbat'. Uprawiana jest w górskich rejonach Tieh Mu, w okolicach Jeziora Zachodniego, leżacego nieopodal miasta Hangzhou w prowincji Zhejiang. Panuje tam wyjątkowy mikroklimat sprzyjający uprawie krzewów herbacianych. Herbata uprawiana i produkowana jest w tym regionie od setek lat a na jej smak wpływa nie tylko klimat jak również specyficzny sposób produkcji. Liście formowane są wzdłuż łodyżki a następnie wygładzane i prażone na gorących żeliwnych misach. Wszystko to sprawia, że uzyskany profil smakowy jest niespotykany w żadnej innej herbacie.

Po zaparzeniu jasno-zielone regularne liście rozwijają się okazując dużą ilość fleszy i pączków herbacianych. Listki są jasne i pachną słodko, z wyczuwalną wytrawną, warzywną nutą. Napar jest pełny i niesamowicie głęboki, od samego początku zachwyca bogactwem aromatów. Słodowe, owocowe nuty przeplatają się ze świeżymi, roślinnymi niuansami. Pełnię smaku napar osiąga przy drugim bądź trzecim parzeniu. 

Polecamy parzyć herbatę wodą o temperaturze nieprzekraczającej 80 stopni. Liście można parzyć od 3 do 5 razy, najlepiej w małym naczyniu typu gaiwan. Herbata znakomicie nadaje się do ceremonii typu gong fu.

 

 

 

Profil:


Smak: 
pełny / głęboki


Aromat: 
słodowy / roślinny / złożony


Moc: 

 

Parzenie:


Skład: 
100% zielona herbata

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl