China Maojian 1kg
towar niedostępny
Opis
Herbata nieodłącznie związana jest z chińską kulturą, tradycją i historią. Nie bez powodu uznaje się, że to Państwo Środka jest kolebką uprawy i picia herbaty. Już w XX wieku przed naszą erą, herbata wspominana była w źródłach historycznych. Jej odkrycie Chińczycy zawdzięczają nikomu innemu jak Boskiemu Rolnikowi Shennongowi, protoplaście chińskiej agrokultury i ziołolecznictwa. Ceremonia picia herbaty przez wieki celebrowana była przez wszystkie klasy społeczne. Spotkania przy herbacie miały nie tylko charakter oficjalny jak również służyły lokalnym społecznościom by nawiązywać znajomości czy zacieśniać istniejący już więzy. Element społeczny w chińskiej kulturze herbacianej jest bardzo istotny aż po dziś dzień.
Nie sposób doliczyć się wszystkich rodzajów herbaty w Chinach. Kraj o tak potężnym, rozległym terytorium posiada mnóstwo zakątków z niecodziennymi mikroklimatami, które stwarzają idealne warunki do uprawy herbaty. Łącząc to z ogromną tradycją, zamiłowaniem chińczyków do tworzenia unikatowego rękodzieła oraz ich wybujałą fantazją w pisaniu legend mamy przepis na herbaciany sukces. Wiele rodzajów herbat w Chinach ma swoją długa historię, opowieść związaną z lokalną społecznością, zwyczajami bądź wydarzeniami. Sprawia to, że poza samym naparem smakujemy również wieloletniej tradycji i kultury.
Maojian jest jedną z najbardziej dystyngowanych chińskich herbat. Jej historia sięga aż III wieku przed naszą erą. Należy ona do Dziesiątki Wielki Herbat Chińskich. Zwana również Yu Maofeng, hodowana jest w głównie w regionie Xinyang w prowincji Henan.
Piękne, spiralnie zwinięte listki Maojian zachwycają feerią zieleni i dużą ilością srebrnych fleszy. Pachną roślinnie i morsko, dominują glonowe nuty. Napar o seledynowej barwie jest wyjątkowo aromatyczny. Głębokie body o wytrawnym charakterze i intensywnym roślinnym fokusie zwraca uwagę już od pierwszego łyku swoim maślanym niuansem. Dominują glonowe nuty smakowe a całość wieńczy krótki owocowy akcent.
Listki można parzyć od 3 do 4 razy najlepiej w niewielkim naczyniu typu gaiwan. Herbata idealnie nadaje się do ceremonijnego parzenia i picia.
Profil:
Smak: zbalansowany / głęboki
Aromat: mineralny / roślinny
Moc:
Parzenie:
Skład: 100% zielona herbata