Darjeeling Ambootia 1kg
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Region Darjeeling ulokowany jest w zachodnim Bengalu, u podnóży Himalajów i słynie z produkcji wyjątkowej jakości herbat czarnych. To co wyróżnia ten obszar to przede wszystkim pochodzenie krzewów herbacianych. W Darjeeling uprawia się krzewy camelia sinensis a nie camelia assamica jak w większości innych regionów Indii.
W połowie XIX wieku, gdy brytyjscy kolonizatorzy szukali sposobów na zwiększenie importu herbaty do Europy, próbowali oni zasadzić chińską odmianę krzewu herbacianego w swoich posiadłościach kolonijnych w Indiach. Sadzonki nie były w stanie jednak zasymilować się z panującym w tym kraju klimatem i glebą poza jednym jedynym regionem, Darjeeling.
Wyjątkowa gleba i specyficzny mikroklimat sprawiają, że górzyste tereny regionu wręcz stworzone zostały do uprawy herbaty. Unikatowy aromat herbat z Darjeeling nazywany jest muscatel bądź muskat i odznacza się on delikatnie pikantnymi, słodkawymi i winnymi nutami smakowymi. Przypomina to smak cierpkawych skórek winogron, stąd nawiązanie do terminologii winiarskiej.
Ogród Arya został założony w 1885 roku przez buddyjskich mnichów i pierwotnie nosił nazwę Sidrabong. Znajduje się on na wysokości 1500m n.p.m. i produkuje znakomitej jakości herbaty, które noszą nazwy klejnotów - czarne - Ruby, zielone - Emerald itd.
Darjeeling Ambootia wyróżnia się pełnym, lekko pikantnym smakiem i naparem o bursztynowej barwie.
Znakomita propozycja do całodziennego picia, najlepiej degustować ją bez żadnych dodatków w białej porcelanie.
Profil:
Smak: zbalansowany / złożony/ goryczkowy
Aromat: orzechowy/ delikatny
Moc:
Parzenie:
Skład: 100% czarna herbata