Darjeeling FOP Gold Singbulli 1 kg
towar niedostępny
Opis
Region Darjeeling ulokowany jest w zachodnim Bengalu, u podnóży Himalajów i słynie z produkcji wyjątkowej jakości herbat czarnych. To co wyróżnia ten obszar to przede wszystkim pochodzenie krzewów herbacianych. W Darjeeling uprawia się krzewy camelia sinensis a nie camelia assamica jak w większości innych regionów Indii.
W połowie XIX wieku, gdy brytyjscy kolonizatorzy szukali sposobów na zwiększenie importu herbaty do Europy, próbowali oni zasadzić chińską odmianę krzewu herbacianego w swoich posiadłościach kolonijnych w Indiach. Sadzonki nie były w stanie jednak zasymilować się z panującym w tym kraju klimatem i glebą poza jednym jedynym regionem, Darjeeling.
Wyjątkowa gleba i specyficzny mikroklimat sprawiają, że górzyste tereny regionu wręcz stworzone zostały do uprawy herbaty. Unikatowy aromat herbat z Darjeeling nazywany jest muscatel bądź muskat i odznacza się on delikatnie pikantnymi, słodkawymi i winnymi nutami smakowymi. Przypomina to smak cierpkawych skórek winogron, stąd nawiązanie do terminologii winiarskiej.
Ogród Singbulli został założony przez Brytyjczyków w 1924 roku ale z czasem został zakupiony przez lokalnych potentatów - Jay Shree Tea Industries. Plantatorzy kładą duży nacisk na zrównoważony rozwój ogrodów i organiczne uprawy. Jay Shree Tea mogą pochwalić się licznymi certyfikatami m.in. Fairtrade, UTZ, USDA oraz Rainforest Alliance.
Darjeeling FOP Gold Singbulli to znakomita czarna herbata z drugiego zbioru o pięknych, delikatnie skręconych listkach, które dają głęboki, oranżowy napar. Herbata o zrównoważonej mocy i przyjemnym aromacie gorzkiej pomarańczy zachwyca każdym łykiem. W posmaku pojawia się subtelna słodycz i charakterystyczny muskat a lekka goryczka idealnie wieńczy całość.
Herbata proponowana do degustacji popołudniowej, najlepiej kosztować ją bez żadnych dodatków w białej porcelanie.
Profil:
Smak: zbalansowany / głęboki
Aromat: cytrusowy / słodkawy
Moc:
Parzenie:
Skład: 100% czarna herbata