Formosa Oolong Dung Ting 1kg
towar niedostępny
Opis
Herbaty Oolong, zwane również nefrytowymi czy jadeitowymi to inaczej herbaty, które nie przeszły w pełni procesu oksydacji liści jak dzieje się w przypadku herbat czarnych ale również sam proces nie został szybko zatrzymany jak w przypadku herbat zielonych. Ich miejsce na herbacianym spektrum leży gdzieś pomiędzy tymi dwoma rodzajami. Istnieje wiele rodzajów oolongów, różnią się przeważnie strukturą liści i stopniem ich utlenienia. Dodatkowo często również dochodzi do prażenia liści bądź aromatyzowania ich kwiatami np. osmantusem.
Jedną z najbardziej popularnych herbat typu oolong jest jedna z 10 Wielkich Herbat Chińskich czyli Da Hong Pao (chin. Wielka Czerwona Szata), reprezentuje ona rodzaj oolongów o luźnym, odpowiednio uformowanym, smukłym liściu, który przeszedł dłuższą drogę oksydacji. Dużą popularnością również cieszą się oolongi tajwańskie. Najczęściej są one lekko oksydowane, o czym świadczy ich wciąż zielony kolor oraz misternie zwinięte w drobne kuleczki, które przy rozwijaniu się w wodzie oddają niesamowity smak i aromat.
Formosa Dung Ting to wysokiej klasy oolong lekko oksydowany. Tajwan jest jednym z najbardziej uznanych wśród ekspertów herbacianych miejsc uprawiających i produkujących herbaty oolong co wyraźnie można odczuć pijąc naszego oolonga Dung Ting. Listki są misternie zwinięte i przy zaparzeniu ukazują cały swój majestat, rozwijając się powoli w pełny flesz. Napawa jest pełny choć lekki w odczuciu z wyraźnymi kwiatowymi akcentami. W smaku wyczuć można delikatne brzoskwiniowe niuanse. W posmaku przewija się lekka roślinność a przy wyższej temperaturze wody pojawi się nawet delikatna goryczka.
Polecamy parzyć liście minimum 3 razy by dać im się wystarczająco rozwinąć. Pozwoli to na oddanie pełni smaku i aromatu.
Profil:
Smak: zrównoważony / głęboki
Aromat: kwiatowy / roślinny / owocowy
Moc:
Parzenie:
Skład: 100% herbata oolong