Formosa Oolong High Mountain 1kg
towar niedostępny
Opis
Herbaty Oolong, zwane również nefrytowymi czy jadeitowymi to inaczej herbaty, które nie przeszły w pełni procesu oksydacji liści jak dzieje się w przypadku herbat czarnych ale również sam proces nie został szybko zatrzymany jak w przypadku herbat zielonych. Ich miejsce na herbacianym spektrum leży gdzieś pomiędzy tymi dwoma rodzajami. Istnieje wiele rodzajów oolongów, różnią się przeważnie strukturą liści i stopniem ich utlenienia. Dodatkowo często również dochodzi do prażenia liści bądź aromatyzowania ich kwiatami np. osmantusem.
Jedną z najbardziej popularnych herbat typu oolong jest jedna z 10 Wielkich Herbat Chińskich czyli Da Hong Pao (chin. Wielka Czerwona Szata), reprezentuje ona rodzaj oolongów o luźnym, odpowiednio uformowanym, smukłym liściu, który przeszedł dłuższą drogę oksydacji. Dużą popularnością również cieszą się oolongi tajwańskie. Najczęściej są one lekko oksydowane, o czym świadczy ich wciąż zielony kolor oraz misternie zwinięte w drobne kuleczki, które przy rozwijaniu się w wodzie oddają niesamowity smak i aromat.
Formosa High Mountain to znakomita herbata pół-oksydowana z Tajwanu, jednego z najbardziej prestiżowych miejsc produkujących herbaty tego rodzaju. Nasz oolong charakteryzuje się pięknie zwiniętymi, drobnymi kuleczkami, które po zaparzeniu zaczynają się powoli otwierać ukazując nam cały potencjał wizualny i smakowy tego specjału. Napar jest wyważony i lekki w odczuciu choć obecne są w nim wyraźne roślinne nuty smakowe i przyjemny, delikatnie kwiatowy akcent. Przy dłuższym parzeniu można wydobyć z listków wiele drzewnych posmaków.
Polecamy parzyć liście minimum 3 razy by dać im się wystarczająco rozwinąć. Pozwoli to na oddanie pełni smaku i aromatu.
Profil:
Smak: wyważony / pełny / lekki
Aromat: kwiatowy / roślinny / drzewny
Moc:
Parzenie:
Skład: 100% herbata oolong