Kekecha 1kg
towar niedostępny
Opis
Żółta herbata w Chinach zaliczana jest do grupy najbardziej ekskluzywnych herbat jakie można skosztować. Ten wyjątkowy status nadaje jej specyficzny proces produkcji, który do perfekcji opanowało niewielu herbacianych mistrzów. Polega on w dużej mierze na jednoczesnym prażeniu liści i ich schładzaniu dzięki czemu doprowadza się liście do oksydacji jednocześnie zachowując wiele świeżych roślinnych aromatów.
Kekecha to wyjątkowej jakości żółta herbata pochodząca z regionu Gunagdong. Piękne, smukłe, misternie ukształtowane flesze zachwycają całą feerią ciemnozielonych i oliwkowych barw. Napar o kolorze złocistej moreli jest pełny i wytrawny. Dominują orzechowe i karmelowe smaki z wyraźną roślinną nutą w tle. Przy dłuższym kosztowaniu w aromacie wyczuć można delikatną pikantność. W posmaku pojawia się przyjemny kwiatowy akcent.
Polecamy parzyć liście minimum 2 razy, najlepiej w niewielkim naczyniu typu gaiwan.
Profil:
Smak: pełny / delikatny / słodkawy
Aromat: roślinny / prażony / drzewny
Moc:
Parzenie:
Składniki: 100% żółta herbata liściasta