Lung Ching Premium 1kg
towar niedostępny
Opis
Herbata nieodłącznie związana jest z chińską kulturą, tradycją i historią. Nie bez powodu uznaje się, że to Państwo Środka jest kolebką uprawy i picia herbaty. Już w XX wieku przed naszą erą, herbata wspominana była w źródłach historycznych. Jej odkrycie Chińczycy zawdzięczają nikomu innemu jak Boskiemu Rolnikowi Shennongowi, protoplaście chińskiej agrokultury i ziołolecznictwa. Ceremonia picia herbaty przez wieki celebrowana była przez wszystkie klasy społeczne. Spotkania przy herbacie miały nie tylko charakter oficjalny jak również służyły lokalnym społecznościom by nawiązywać znajomości czy zacieśniać istniejący już więzy. Element społeczny w chińskiej kulturze herbacianej jest bardzo istotny aż po dziś dzień.
Nie sposób doliczyć się wszystkich rodzajów herbaty w Chinach. Kraj o tak potężnym, rozległym terytorium posiada mnóstwo zakątków z niecodziennymi mikroklimatami, które stwarzają idealne warunki do uprawy herbaty. Łącząc to z ogromną tradycją, zamiłowaniem chińczyków do tworzenia unikatowego rękodzieła oraz ich wybujałą fantazją w pisaniu legend mamy przepis na herbaciany sukces. Wiele rodzajów herbat w Chinach ma swoją długa historię, opowieść związaną z lokalną społecznością, zwyczajami bądź wydarzeniami. Sprawia to, że poza samym naparem smakujemy również wieloletniej tradycji i kultury.
Lung Ching Premium to starannie wyselekcjonowane listki pochodzące z górskich rejonów prowincji Zhejiang. W odróżnieniu do swojej klasycznej wersji ta jest wyjątkowo delikatna i dystyngowana.
Lung Ching, inaczej Longjing, Dragon Well, czy Studnia Smoka – to jedna z najpopularniejszych i najbardziej cenionych chińskich zielonych herbat. Należy do tzw 'Wielkiej 10 Chińskich Herbat'. Uprawiana jest w górskich rejonach Tieh Mu, w okolicach Jeziora Zachodniego, leżacego nieopodal miasta Hangzhou w prowincji Zhejiang. Panuje tam wyjątkowy mikroklimat sprzyjający uprawie krzewów herbacianych. Herbata uprawiana i produkowana jest w tym regionie od setek lat a na jej smak wpływa nie tylko klimat jak również specyficzny sposób produkcji. Liście formowane są wzdłuż łodyżki a następnie wygładzane i prażone na gorących żeliwnych misach. Wszystko to sprawia, że uzyskany profil smakowy jest niespotykany w żadnej innej herbacie.
Piękne, płaskie listki o żywym limonkowym odcieniu po zaparzeniu w zapachu przypominają świeże orzechy laskowe. Napar o głębokiej seledynowo-cytrynowej barwie prezentuje niezwykłą głębie smaku i aromatu. Mimo swojej delikatności i braku goryczki orzechowe i słodowe nuty sprawiają niesamowite uczucie pełności. W tle pojawiają się roślinne akcenty a smak długo utrzymuje się na języku.
Polecamy parzyć herbatę wodą o temperaturze nieprzekraczającej 80 stopni. Liście można parzyć od 3 do 5 razy, najlepiej w małym naczyniu typu gaiwan. Herbata znakomicie nadaje się do ceremonii typu gong fu.
Profil:
Smak: pełny / głęboki
Aromat: orzechowy / roślinny
Moc:
Parzenie:
Skład: 100% zielona herbata