Matcha Kakegawa Bio 30g
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Japońska herbata słynie na całym świecie ze swojego unikatowego smaku oraz niezwykłej jakości listków. Nieodłącznym elementem japońskiej kultury jest swoista pieczołowitość i przywiązanie do detali co przekłada się na każdą sferę życia, włącznie z uprawą i produkcją herbaty.
Herbata po raz pierwszy oficjalnie pojawiła się w Japonii poprzez buddyjskich mnichów, którzy na przełomie VIII i XIX wieku sprowadzili jej krzewy z Chin. Wiązało się to z intensywną wymianą kulturową w tym okresie. Dużo elementów chińskiej kultury zostało zaimportowanych przez Japończyków. Herbata szybko zyskała dużą popularność na cesarskim dworze, a co za tym idzie również wśród możnowładców i biurokracji. Japończycy, zainspirowani chińską ceremonią herbacianą stworzyli swój unikatowy rytuał, który w delikatnie zmienionej formie istnieje aż do dzisiaj.
Specyficzny klimat Japonii ma wyjątkowy wpływ na smak i aromat japońskich herbat. Duża ilość wilgoci i bliska obecność morza sprawiają, że japońskie herbaty zazwyczaj charakteryzują się dużą ilością morskich i roślinnych aromatów a pieczołowity proces produkcji powoduje, że napar jest pełen smaku pełności i bogactwa czyli umami. Japończycy zatrzymują proces oksydacji herbaty z użyciem pary wodnej, w przeciwieństwie do chińczyków, którzy prażą listki. Powoduje to intensyfikacje roślinnych i morskich aromatów.
Matcha powstaje w wyniku nieprzetworzonych w pełni listków herbaty zwanych tencha. Jest to jedna z najstarszych form podawania herbaty. Ze źródeł historycznych wynika, że herbata oryginalnie w Japonii serwowana była właśnie w postaci utartego proszku herbacianego parzonego w wodzie lub mleku. Istnieje wiele rodzajów matchy, jej ceny zależą w dużej mierze jakości listków i intensywności koloru po utarciu, im bledszy kolor tym słabszej jakości matcha. Nasza matcha pochodzi z plantacji w Kakegawie w regionie Shizuoka, słynnego ze specyficznego klimatu i wyjątkowej jakości herbaty.
Matcha jest herbatą intensywną w smaku. Przy jej przygotowywaniu należy zwrócić szczególną uwagę na to by odpowiedniu ubić ją w naczyniu by nie pozostawić żadnych grudek. Najlepiej użyć do tego specjalnej miotełki. Napar powinien być jednolity i mętny. Napar jest mocny i wyrazisty z charakterystyczną goryczką, choć liczne roślinne i morskie nuty powodują, że nie jest ona nieprzyjemna.
Matchę najlepiej przygotowywać w odpowiedniej do tego miseczce przy użyciu tradycyjnej miotełki. Przygotowany napar można jak najbardziej łączyć z mlekiem krowim bądź roślinnym (polecamy ryżowe).
Profil:
Smak: pełny / głęboki
Aromat: morski / roślinny
Moc:
Parzenie:
Skład: 100% zielona herbata