Matcha Shizuoka BIO 1kg
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Japońska herbata słynie na całym świecie ze swojego unikatowego smaku oraz niezwykłej jakości listków. Nieodłącznym elementem japońskiej kultury jest swoista pieczołowitość i przywiązanie do detali co przekłada się na każdą sferę życia, włącznie z uprawą i produkcją herbaty.
Herbata po raz pierwszy oficjalnie pojawiła się w Japonii poprzez buddyjskich mnichów, którzy na przełomie VIII i XIX wieku sprowadzili jej krzewy z Chin. Wiązało się to z intensywną wymianą kulturową w tym okresie. Dużo elementów chińskiej kultury zostało zaimportowanych przez Japończyków. Herbata szybko zyskała dużą popularność na cesarskim dworze, a co za tym idzie również wśród możnowładców i biurokracji. Japończycy, zainspirowani chińską ceremonią herbacianą stworzyli swój unikatowy rytuał, który w delikatnie zmienionej formie istnieje aż do dzisiaj.
Specyficzny klimat Japonii ma wyjątkowy wpływ na smak i aromat japońskich herbat. Duża ilość wilgoci i bliska obecność morza sprawiają, że japońskie herbaty zazwyczaj charakteryzują się dużą ilością morskich i roślinnych aromatów a pieczołowity proces produkcji powoduje, że napar jest pełen smaku pełności i bogactwa czyli umami. Japończycy zatrzymują proces oksydacji herbaty z użyciem pary wodnej, w przeciwieństwie do chińczyków, którzy prażą listki. Powoduje to intensyfikacje roślinnych i morskich aromatów.
Matcha Shizuoka BIO to specjalny rodzaj herbaty w postaci drobnego proszku. Powstaje on w wyniku utarcia listków o nazwie Tencha (listki Gyokuro poddane tylko wysuszeniu). Żywy, mętny, zielono-oliwkowy napar jest intensywny w smaku i prezentuje znakomitą harmonię roślinnych, morskich i słodowych smaków. Wysoce aromatyczna herbata o pełnym charakterze i dużej ilości umami, charakterystycznej dla japońskich herbat.
Polecamy parzyć herbatę w przegotowanej wodzie o temperaturze nieprzekraczającej 75-80 stopni. Polecamy parzyć również w niższych temperaturach (od 60 do 70 stopni). Proszek herbaciany należy zalać przegotowaną wodą i energicznymi ruchami rozprowadzić w naczyniu odpowiednią miotełką. Matchę należy mieszać aż do momentu gdy nie będą widoczne żadne grudki a piana na powierzchni będzie składać się z drobnych, jednolitych bąbelków. Cały proces powinien trwać około 1 minuty. Matchę w Japonii zazwyczaj podaje się z odrobiną słodyczy np z ciastkami ryżowymi mochi.
Profil:
Smak: wyrazisty / rześki
Aromat: intensywny / wyrazisty / morski / glonowy
Moc:
Parzenie:
Skład: 100% zielona herbata