SKLEP

3

2

-1

0

Nowości

Promocje

[]

Matcha kakegawa Bio 30g

Dostępność: duża ilość
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 26,00 zł 26.00
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy
Cena netto: 21,14 zł
bez 23% VAT i kosztów dostawy
ilość szt.

towar niedostępny

Kod produktu: 175249-SZT.

Opis

 

Japońska herbata  słynie na całym świecie ze swojego unikatowego smaku oraz niezwykłej jakości listków. Nieodłącznym elementem japońskiej kultury jest swoista pieczołowitość i przywiązanie do  detali co przekłada się na każdą sferę życia, włącznie z uprawą i produkcją herbaty. 

Herbata po raz pierwszy oficjalnie pojawiła się w Japonii poprzez buddyjskich mnichów, którzy na przełomie VIII i XIX wieku sprowadzili jej krzewy z Chin. Wiązało się to z intensywną wymianą kulturową w tym okresie. Dużo elementów chińskiej kultury zostało zaimportowanych przez Japończyków. Herbata szybko zyskała dużą popularność na cesarskim dworze, a co za tym idzie również wśród możnowładców i biurokracji. Japończycy, zainspirowani chińską ceremonią herbacianą stworzyli swój unikatowy rytuał, który w delikatnie zmienionej formie istnieje aż do dzisiaj. 

Specyficzny klimat Japonii ma wyjątkowy wpływ na smak i aromat japońskich herbat. Duża ilość wilgoci i bliska obecność morza sprawiają, że japońskie herbaty zazwyczaj charakteryzują się dużą ilością morskich i roślinnych aromatów a pieczołowity proces produkcji powoduje, że napar jest pełen smaku pełności i bogactwa czyli umami. Japończycy zatrzymują proces oksydacji herbaty z użyciem pary wodnej, w przeciwieństwie do chińczyków, którzy prażą listki. Powoduje to intensyfikacje roślinnych i morskich aromatów. 

Matcha powstaje w wyniku nieprzetworzonych w pełni listków herbaty zwanych tencha. Jest to jedna z najstarszych form podawania herbaty. Ze źródeł historycznych wynika, że herbata oryginalnie w Japonii serwowana była właśnie w postaci utartego proszku herbacianego parzonego w wodzie lub mleku. Istnieje wiele rodzajów matchy, jej ceny zależą w dużej mierze jakości listków i intensywności koloru po utarciu, im bledszy kolor tym słabszej jakości matcha. Nasza matcha pochodzi z plantacji w Kakegawie w regionie Shizuoka, słynnego ze specyficznego klimatu i wyjątkowej jakości herbaty.

Matcha jest herbatą intensywną w smaku. Przy jej przygotowywaniu należy zwrócić szczególną uwagę na to by odpowiedniu ubić ją w naczyniu by nie pozostawić żadnych grudek. Najlepiej użyć do tego specjalnej miotełki. Napar powinien być jednolity i mętny. Napar jest mocny i wyrazisty z charakterystyczną goryczką, choć liczne roślinne i morskie nuty powodują, że nie jest ona nieprzyjemna. 

Matchę najlepiej przygotowywać w odpowiedniej do tego miseczce przy użyciu tradycyjnej miotełki. Przygotowany napar można jak najbardziej łączyć z mlekiem krowim bądź roślinnym (polecamy ryżowe).

 

 

 

Profil:


Smak: 
pełny / głęboki


Aromat: 
morski / roślinny


Moc: 

 

Parzenie:


Skład: 
100% zielona herbata 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl