Mate Tea Club 1kg
towar niedostępny
Opis
Mate lub inaczej ostrokrzew paragwajski lub chimarrao to roślina z bardzo długą historią, sięgającą aż do czasów prekolumbijskich. Przez Europejczyków odkryty został dzięki jezuickim misjonarzom, którzy dotarli do plemion Guarani zamieszkujących tereny dzisiejszego Paragwaju. Członkowie plemiona spożywali napar przygotowany z suszonych liści tej rośliny, który pomagał w pokonywaniu zmęczenia i powodował jasność umysłu.
Mate jest bardzo ważnym elementem kultury wielu państw Ameryki Południowej. Ze względu na dużą zawartość kofeiny i wielu substancji wspomagających pracę organizmu takich jak przeciwutleniacze i polifenole, jej spożywanie jest niezwykle popularne wśród mieszkańców kontynentu. Najczęściej spożywana jest w formie tradycyjnej, naczynie kalebasa wypełniane jest od 1/4 do 3/4 pojemności naczynia suszem z ostrokrzewu i zalewane gorącą bądź zimną wodą. Aspekt ten zmienia się w zależności od oczekiwanego efektu smakowego i posiada równie wiele zwolenników obu metod. Mate jest również często przedmiotem sporów między mieszkańcami państw Ameryki Południowej, którzy często kłócą się o to, z którego kraju dokładnie pochodzi mate.
Mate TeaClub to nasza autorska kompozycja yerby i kolorowych dodatków delikatnie wzmacniających i uwypuklających oryginalny smak mate. Orzeźwiająca mięta i ziarna różowego pieprzu wzmacniają wyrazisty charakter mieszanki a dodatek kolorowych pączków róży oraz płatków słonecznika i bławatka nadają kwiatowego charakteru i łagodzą goryczkę mate.
Profil:
Smak: pełny / wyrazisty
Aromat: kwiatowy
Moc:
Parzenie:
Skład: mate zielona, mięta, pączki i płatki róży, płatki słonecznika, różowe ziarenka pieprzu, płatki bławatka.