SKLEP

3

2

-1

0

Nowości

Promocje

[]

China Gu Zhang Mao Jian 1kg

Dostępność: brak towaru
Cena brutto: 360,00 zł
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy
360.00
Cena netto: 292,68 zł
bez 23% VAT i kosztów dostawy
ilość kg

towar niedostępny

Kod produktu: K474534

Opis

Herbata nieodłącznie związana jest z chińską kulturą, tradycją i historią. Nie bez powodu uznaje się, że to Państwo Środka jest kolebką uprawy i picia herbaty. Już w XX wieku przed naszą erą, herbata wspominana była w źródłach historycznych. Jej odkrycie Chińczycy zawdzięczają nikomu innemu jak Boskiemu Rolnikowi Shennongowi, protoplaście chińskiej agrokultury i ziołolecznictwa. Ceremonia picia herbaty przez wieki celebrowana była przez wszystkie klasy społeczne. Spotkania przy herbacie miały nie tylko charakter oficjalny jak również służyły lokalnym społecznościom by nawiązywać znajomości czy zacieśniać istniejący już więzy. Element społeczny w chińskiej kulturze herbacianej jest bardzo istotny aż po dziś dzień. 

Nie sposób doliczyć się wszystkich rodzajów herbaty w Chinach. Kraj o tak potężnym, rozległym terytorium posiada mnóstwo zakątków z niecodziennymi mikroklimatami, które stwarzają idealne warunki do uprawy herbaty. Łącząc to z ogromną tradycją, zamiłowaniem chińczyków do tworzenia unikatowego rękodzieła oraz ich wybujałą fantazją w pisaniu legend mamy przepis na herbaciany sukces. Wiele rodzajów herbat w Chinach ma swoją długa historię, opowieść związaną z lokalną społecznością, zwyczajami bądź wydarzeniami. Sprawia to, że poza samym naparem smakujemy również wieloletniej tradycji i kultury.

Gu Zhang Mao Jian to wyśmienita herbata zielona z górskiego regionu Xin Yang, położonego w południowej części Chin. Ciasno zwinięte, regularne listki o ciemnozielonym kolorze z licznymi oliwkowymi refleksami dają seledynowy napar o pełnym body i charakternym bukiecie aromatycznym. Przy krótszym parzeniu (2-3 minut) uzyskamy wiele słodszych, owocowych nut przy delikatnej goryczce w posmaku i subtelnym roślinnym niuansie. Dla wielbicieli mocnych, intensywnych naparów polecamy zaparzyć herbatę dłużej o minute, wtedy na pierwszym planie pojawi się nam intensywny roślinny, trawiasty aromat i zdecydowana goryczka.

Polecamy parzyć herbatę wodą o temperaturze nieprzekraczającej 80 stopni. Liście można parzyć od 3 do 4 razy, najlepiej w małym naczyniu typu gaiwan. Herbata znakomicie nadaje się do ceremonii typu gong fu.

 

 

 

Profil:


Smak: 
pełny / roślinny


Aromat: 
owocowy / słodowy / trawiasty


Moc: 

 

Parzenie:


Skład: 
100% zielona herbata

 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl