China Snow Buds 1kg
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Herbata nieodłącznie związana jest z chińską kulturą, tradycją i historią. Nie bez powodu uznaje się, że to Państwo Środka jest kolebką uprawy i picia herbaty. Już w XX wieku przed naszą erą, herbata wspominana była w źródłach historycznych. Jej odkrycie Chińczycy zawdzięczają nikomu innemu jak Boskiemu Rolnikowi Shennongowi, protoplaście chińskiej agrokultury i ziołolecznictwa. Ceremonia picia herbaty przez wieki celebrowana była przez wszystkie klasy społeczne. Spotkania przy herbacie miały nie tylko charakter oficjalny jak również służyły lokalnym społecznościom by nawiązywać znajomości czy zacieśniać istniejący już więzy. Element społeczny w chińskiej kulturze herbacianej jest bardzo istotny aż po dziś dzień.
Nie sposób doliczyć się wszystkich rodzajów herbaty w Chinach. Kraj o tak potężnym, rozległym terytorium posiada mnóstwo zakątków z niecodziennymi mikroklimatami, które stwarzają idealne warunki do uprawy herbaty. Łącząc to z ogromną tradycją, zamiłowaniem chińczyków do tworzenia unikatowego rękodzieła oraz ich wybujałą fantazją w pisaniu legend mamy przepis na herbaciany sukces. Wiele rodzajów herbat w Chinach ma swoją długa historię, opowieść związaną z lokalną społecznością, zwyczajami bądź wydarzeniami. Sprawia to, że poza samym naparem smakujemy również wieloletniej tradycji i kultury.
Snow Buds, bądź śnieżne pączki (Xue Ya), to znakomita herbata biała pochodząca z regionu Fujian, produkowana tradycyjną metodą. Pączki i pierwsze listki zrywane są na przełomie kwietnia i maja, jedynie przez kilka dni by zachować jednakowy rozmiar. Suszone są na bambusowych matach do 36 godzin.
Listki zachwycają swoją delikatnością i feerią barw. Duża ilość srebrnych fleszy świadczy o wysokiej jakości. Po zaparzeniu pachną owocowo i roślinnie. Napar o pięknym nefrytowym kolorze jest wyjątkowo delikatny choć momentami wyczuwa się przyjemną oleistość. Liczne owocowe nuty smakowe idealnie komponują się z delikatnymi roślinnymi akcentami a brak goryczki pozwala na zdecydowane skoncentrowanie się na tropikalnym charakterze naparu.
Polecamy parzyć herbatę w małych ilościach w naczyniu typu gaiwan by obserwować piękny taniec herbaty. Listki parzyć można do 3 razy za każdym razem zwiększając czas parzenia o 30 sekund (maksymalnie 60).
Profil:
Smak: delikatny / owocowy
Aromat: tropikalne owoce / roślinny
Moc:
Parzenie:
Skład: 100% biała herbata