China White Flowery Pekoe 1 kg
towar niedostępny
Opis
Herbata nieodłącznie związana jest z chińską kulturą, tradycją i historią. Nie bez powodu uznaje się, że to Państwo Środka jest kolebką uprawy i picia herbaty. Już w XX wieku przed naszą erą, herbata wspominana była w źródłach historycznych. Jej odkrycie Chińczycy zawdzięczają nikomu innemu jak Boskiemu Rolnikowi Shennongowi, protoplaście chińskiej agrokultury i ziołolecznictwa. Ceremonia picia herbaty przez wieki celebrowana była przez wszystkie klasy społeczne. Spotkania przy herbacie miały nie tylko charakter oficjalny jak również służyły lokalnym społecznościom by nawiązywać znajomości czy zacieśniać istniejący już więzy. Element społeczny w chińskiej kulturze herbacianej jest bardzo istotny aż po dziś dzień.
Nie sposób doliczyć się wszystkich rodzajów herbaty w Chinach. Kraj o tak potężnym, rozległym terytorium posiada mnóstwo zakątków z niecodziennymi mikroklimatami, które stwarzają idealne warunki do uprawy herbaty. Łącząc to z ogromną tradycją, zamiłowaniem chińczyków do tworzenia unikatowego rękodzieła oraz ich wybujałą fantazją w pisaniu legend mamy przepis na herbaciany sukces. Wiele rodzajów herbat w Chinach ma swoją długa historię, opowieść związaną z lokalną społecznością, zwyczajami bądź wydarzeniami. Sprawia to, że poza samym naparem smakujemy również wieloletniej tradycji i kultury.
China White Flowery Pekoe to wyjątkowy rarytas w świecie herbaty. Pochodząca z regionu Fujian herbata produkowana jest tradycyjną metodą jak wiele innych specjałów z tego regionu. Pączki i pierwsze listki zrywane są na przełomie kwietnia i maja, jedynie przez kilka dni by zachować jednakowy rozmiar. Suszone są na bambusowych matach do 36 godzin.
Listki pachną subtelnie, lekko pyliście a po zaparzeniu prezentują cały swój potencjał smakowy i aromatyczny cudownie się rozwijając. Napar ma słomkowo-seledynową barwę i jest wyjątkową łagodny choć pełny w smaku zarazem. Dominują kwiatowe aromaty i subtelna owocowa nuta smakowa.
Polecamy parzyć herbatę w małych ilościach w naczyniu typu gaiwan by obserwować piękny taniec herbaty. Listki parzyć można do 3 razy za każdym razem zwiększając czas parzenia o 30 sekund (maksymalnie 60).
Profil:
Smak: delikatny / subtelny
Aromat: kwiatowy / owocowy
Moc:
Parzenie:
Skład: 100% biała herbata