China White Monkey 1kg
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Herbata nieodłącznie związana jest z chińską kulturą, tradycją i historią. Nie bez powodu uznaje się, że to Państwo Środka jest kolebką uprawy i picia herbaty. Już w XX wieku przed naszą erą, herbata wspominana była w źródłach historycznych. Jej odkrycie Chińczycy zawdzięczają nikomu innemu jak Boskiemu Rolnikowi Shennongowi, protoplaście chińskiej agrokultury i ziołolecznictwa. Ceremonia picia herbaty przez wieki celebrowana była przez wszystkie klasy społeczne. Spotkania przy herbacie miały nie tylko charakter oficjalny jak również służyły lokalnym społecznościom by nawiązywać znajomości czy zacieśniać istniejący już więzy. Element społeczny w chińskiej kulturze herbacianej jest bardzo istotny aż po dziś dzień.
Nie sposób doliczyć się wszystkich rodzajów herbaty w Chinach. Kraj o tak potężnym, rozległym terytorium posiada mnóstwo zakątków z niecodziennymi mikroklimatami, które stwarzają idealne warunki do uprawy herbaty. Łącząc to z ogromną tradycją, zamiłowaniem chińczyków do tworzenia unikatowego rękodzieła oraz ich wybujałą fantazją w pisaniu legend mamy przepis na herbaciany sukces. Wiele rodzajów herbat w Chinach ma swoją długa historię, opowieść związaną z lokalną społecznością, zwyczajami bądź wydarzeniami. Sprawia to, że poza samym naparem smakujemy również wieloletniej tradycji i kultury.
White Monkey (bai mou hou) to wysokiej jakości zielona chińska herbata produkowana w słynącym z wysokiej jakości upraw regionie Fujian. Nazwa herbaty odnosi się do kształtu listków, które przypominać mają futro białych małp, zamieszkujących prowincję Fujian.
White Monkey pomimo swojej nazwy jest herbatą zieloną. Jej smak i aromat oscylują jednak na granicy herbat zielonych i białych. Listki prezentują nam niesamowitą rozpiętość kolorów, od srebrzystych fleszy, przez limonkowe barwy aż do ciemnych, głębokich zieleni. Po zaparzeniu pachną wytrawnie i mineralnie z delikatnym warzywnym niuansem. Napar parzy się na piękny, przejrzysty szmaragdowy kolor z cytrynowy refleksami i zachwyca swoim balansem między mocą a smakiem i aromatem. Na pierwszy plan wysuwają się mineralne akcenty i delikatne, roślinne nuty. Goryczka jest lekka lecz zauważalna i długa, stanowi wyjątkowo przyjemne tło.
Liście można parzyć do 3-4 razy, herbata idealnie nadaje się do ceremonii gong fu. By pozbyć się nadmiaru goryczki można liście zaparzyć na 30 sekund i wylać pierwsze parzenie.
Profil:
Smak: zbalansowany / głęboki
Aromat: mineralny / roślinny
Moc:
Parzenie:
Skład: 100% zielona herbata