Chun Mee 1 kg
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Herbata nieodłącznie związana jest z chińską kulturą, tradycją i historią. Nie bez powodu uznaje się, że to Państwo Środka jest kolebką uprawy i picia herbaty. Już w XX wieku przed naszą erą, herbata wspominana była w źródłach historycznych. Jej odkrycie Chińczycy zawdzięczają nikomu innemu jak Boskiemu Rolnikowi Shennongowi, protoplaście chińskiej agrokultury i ziołolecznictwa. Ceremonia picia herbaty przez wieki celebrowana była przez wszystkie klasy społeczne. Spotkania przy herbacie miały nie tylko charakter oficjalny jak również służyły lokalnym społecznościom by nawiązywać znajomości czy zacieśniać istniejący już więzy. Element społeczny w chińskiej kulturze herbacianej jest bardzo istotny aż po dziś dzień.
Nie sposób doliczyć się wszystkich rodzajów herbaty w Chinach. Kraj o tak potężnym, rozległym terytorium posiada mnóstwo zakątków z niecodziennymi mikroklimatami, które stwarzają idealne warunki do uprawy herbaty. Łącząc to z ogromną tradycją, zamiłowaniem chińczyków do tworzenia unikatowego rękodzieła oraz ich wybujałą fantazją w pisaniu legend mamy przepis na herbaciany sukces. Wiele rodzajów herbat w Chinach ma swoją długa historię, opowieść związaną z lokalną społecznością, zwyczajami bądź wydarzeniami. Sprawia to, że poza samym naparem smakujemy również wieloletniej tradycji i kultury.
Chun Mee to klasyka wśród chińskich herbat. Znana również jako Zhen Mei, uprawiana jest w wielu regionach Chin, przeważnie w Jiangxi, Zhejiang i Anhui. Jej nazwa pochodzi od charakterystycznego wyglądu listków przypominających brwi.
Szarozielone, misternie zwinięte listki dają napar o cytrynowej, słonecznikowej barwie o wyraźnym mineralnym, a dymnym zapachu. Herbata charakteryzuje się znakomitymi orzechowymi nutami, uzupełnionymi o liczne słodowe niuanse. Całość wieńczy delikatny roślinny posmak i goryczka, które nadają naparowi wyrazistości.
Herbata jest podatna na przeparzenie więc zachęcamy by nie przekraczać sugerowanego czasu parzenia i starannie przypilnować temperatury wody. Przy krótszym czasie parzenia bądź niższej temperaturze wody uzyskamy delikatniejszy napar o intensywniejszym bukiecie aromatycznym.
Jest to znakomita herbata zielona do codziennej degustacji.
Profil:
Smak: pełny / wytrawny
Aromat: mineralny / orzechowy / dymny
Moc:
Parzenie:
Skład: 100% zielona herbata