SKLEP

3

2

-1

0

Nowości

Promocje

[]

Japan Bancha 1kg

Dostępność: brak towaru
Cena brutto: 280,00 zł
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy
280.00
Cena netto: 227,64 zł
bez 23% VAT i kosztów dostawy
ilość kg

towar niedostępny

Kod produktu: K476697

Opis

Japońska herbata  słynie na całym świecie ze swojego unikatowego smaku oraz niezwykłej jakości listków. Nieodłącznym elementem japońskiej kultury jest swoista pieczołowitość i przywiązanie do  detali co przekłada się na każdą sferę życia, włącznie z uprawą i produkcją herbaty. 

Herbata po raz pierwszy oficjalnie pojawiła się w Japonii poprzez buddyjskich mnichów, którzy na przełomie VIII i XIX wieku sprowadzili jej krzewy z Chin. Wiązało się to z intensywną wymianą kulturową w tym okresie. Dużo elementów chińskiej kultury zostało zaimportowanych przez Japończyków. Herbata szybko zyskała dużą popularność na cesarskim dworze, a co za tym idzie również wśród możnowładców i biurokracji. Japończycy, zainspirowani chińską ceremonią herbacianą stworzyli swój unikatowy rytuał, który w delikatnie zmienionej formie istnieje aż do dzisiaj. 

Specyficzny klimat Japonii ma wyjątkowy wpływ na smak i aromat japońskich herbat. Duża ilość wilgoci i bliska obecność morza sprawiają, że japońskie herbaty zazwyczaj charakteryzują się dużą ilością morskich i roślinnych aromatów a pieczołowity proces produkcji powoduje, że napar jest pełen smaku pełności i bogactwa czyli umami. Japończycy zatrzymują proces oksydacji herbaty z użyciem pary wodnej, w przeciwieństwie do chińczyków, którzy prażą listki. Powoduje to intensyfikacje roślinnych i morskich aromatów.

Bancha to herbata pochodząca z drugiego zbioru o mięsistych, dużych listkach zrywanych wraz z szypułkami i łodyżkami. Pachnie lekko i zwiewnie, przejrzysty napar o seledynowym kolorze z licznymi cytrynowymi przebłyskami jest wyjątkowo przyjemny przy pierwszym łyku. Zbalansowany charakter tej herbaty podkreśla harmonia roślinnych i  morskich aromatów. W tle pojawia się nutka umami a całkowity brak goryczki powoduje, że w posmaku wyczuć można subtelny mineralny niuans. 

Bancha, jak wiele zielonych herbat, jest podatna na przeparzenie także zalecamy by nie przekraczać podanego czasu parzenia. W innym wypadku pojawi się dość znaczna goryczka, która przesłoni profil aromatyczny tej herbaty.

 

 

 

Profil:


Smak: 
pełny / zbalansowany


Aromat: 
roślinny / morski


Moc: 

 

Parzenie:


Skład: 
100% zielona herbata

Dane techniczne

Kraj pochodzenia Japonia
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl