Japan Bancha 1kg
towar niedostępny
Opis
Japońska herbata słynie na całym świecie ze swojego unikatowego smaku oraz niezwykłej jakości listków. Nieodłącznym elementem japońskiej kultury jest swoista pieczołowitość i przywiązanie do detali co przekłada się na każdą sferę życia, włącznie z uprawą i produkcją herbaty.
Herbata po raz pierwszy oficjalnie pojawiła się w Japonii poprzez buddyjskich mnichów, którzy na przełomie VIII i XIX wieku sprowadzili jej krzewy z Chin. Wiązało się to z intensywną wymianą kulturową w tym okresie. Dużo elementów chińskiej kultury zostało zaimportowanych przez Japończyków. Herbata szybko zyskała dużą popularność na cesarskim dworze, a co za tym idzie również wśród możnowładców i biurokracji. Japończycy, zainspirowani chińską ceremonią herbacianą stworzyli swój unikatowy rytuał, który w delikatnie zmienionej formie istnieje aż do dzisiaj.
Specyficzny klimat Japonii ma wyjątkowy wpływ na smak i aromat japońskich herbat. Duża ilość wilgoci i bliska obecność morza sprawiają, że japońskie herbaty zazwyczaj charakteryzują się dużą ilością morskich i roślinnych aromatów a pieczołowity proces produkcji powoduje, że napar jest pełen smaku pełności i bogactwa czyli umami. Japończycy zatrzymują proces oksydacji herbaty z użyciem pary wodnej, w przeciwieństwie do chińczyków, którzy prażą listki. Powoduje to intensyfikacje roślinnych i morskich aromatów.
Bancha to herbata pochodząca z drugiego zbioru o mięsistych, dużych listkach zrywanych wraz z szypułkami i łodyżkami. Pachnie lekko i zwiewnie, przejrzysty napar o seledynowym kolorze z licznymi cytrynowymi przebłyskami jest wyjątkowo przyjemny przy pierwszym łyku. Zbalansowany charakter tej herbaty podkreśla harmonia roślinnych i morskich aromatów. W tle pojawia się nutka umami a całkowity brak goryczki powoduje, że w posmaku wyczuć można subtelny mineralny niuans.
Bancha, jak wiele zielonych herbat, jest podatna na przeparzenie także zalecamy by nie przekraczać podanego czasu parzenia. W innym wypadku pojawi się dość znaczna goryczka, która przesłoni profil aromatyczny tej herbaty.
Profil:
Smak: pełny / zbalansowany
Aromat: roślinny / morski
Moc:
Parzenie:
Skład: 100% zielona herbata
Dane techniczne
Kraj pochodzenia | Japonia |