SKLEP

3

2

-1

0

Nowości

Promocje

[]

Japan Genmaicha 1kg

Dostępność: na wyczerpaniu
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena brutto: 230,00 zł
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy
230.00
Cena netto: 186,99 zł
bez 23% VAT i kosztów dostawy
ilość kg

towar niedostępny

* - Pole wymagane
Kod produktu: K479125

Opis

Japońska herbata  słynie na całym świecie ze swojego unikatowego smaku oraz niezwykłej jakości listków. Nieodłącznym elementem japońskiej kultury jest swoista pieczołowitość i przywiązanie do  detali co przekłada się na każdą sferę życia, włącznie z uprawą i produkcją herbaty. 

Herbata po raz pierwszy oficjalnie pojawiła się w Japonii poprzez buddyjskich mnichów, którzy na przełomie VIII i XIX wieku sprowadzili jej krzewy z Chin. Wiązało się to z intensywną wymianą kulturową w tym okresie. Dużo elementów chińskiej kultury zostało zaimportowanych przez Japończyków. Herbata szybko zyskała dużą popularność na cesarskim dworze, a co za tym idzie również wśród możnowładców i biurokracji. Japończycy, zainspirowani chińską ceremonią herbacianą stworzyli swój unikatowy rytuał, który w delikatnie zmienionej formie istnieje aż do dzisiaj. 

Specyficzny klimat Japonii ma wyjątkowy wpływ na smak i aromat japońskich herbat. Duża ilość wilgoci i bliska obecność morza sprawiają, że japońskie herbaty zazwyczaj charakteryzują się dużą ilością morskich i roślinnych aromatów a pieczołowity proces produkcji powoduje, że napar jest pełen smaku pełności i bogactwa czyli umami. Japończycy zatrzymują proces oksydacji herbaty z użyciem pary wodnej, w przeciwieństwie do chińczyków, którzy prażą listki. Powoduje to intensyfikacje roślinnych i morskich aromatów.

Genmaicha z początku była herbatą tzw. niższych warstw społecznych. Tym, którzy nie byli w stanie zakupić pełnoprawnej herbaty zostało posiłkować się listkami uzupełnionymi wypełniaczami, w tym przypadku preparowanym i prażonym ryżem. Na przełomie wieków XIX i XX, gdy uprawa herbaty w Japonii została uprzemysłowiona, pozwoliło to na zwiększenie produkcji, a co za tym idzie na spadek jej ceny oraz większą dostępność. Nie przyczyniło się to jednak do spadku popularności genmaichy. Herbata ta na stałe zapisała się w japońskim kanonie herbaty ze względu na swój niecodzienny smak.

Genmaicha  to herbata pochodząca z drugiego zbioru łączona z preparowanym i prażonym ryżem. Napar jest pełny i głęboki w smaku. Na pierwszym planie pojawiają się nuty prażonego ryżu z orzechowymi niuansami. W tle przewijają się lekkie, orzeźwiające, roślinne aromaty. Całość ma zbalansowany i łagodny charakter a dopełnia go całkowity brak goryczki.

W Japonii często genmaicha pita jest jako herbata poobiednia, znakomicie pomaga w trawieniu. 

 

 

 

Profil:


Smak: 
pełny / wytrawny


Aromat: 
orzechowy / ryżowy / prażony


Moc: 

 

Parzenie:


Skład: 
100% zielona herbata

Dane techniczne

Kraj pochodzenia Japonia

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl