SKLEP

3

2

-1

0

Nowości

Promocje

[]

Japan Sencha Fukujyu 1kg

Dostępność: duża ilość
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena brutto: 340,00 zł
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy
340.00
Cena netto: 276,42 zł
bez 23% VAT i kosztów dostawy
ilość kg

towar niedostępny

* - Pole wymagane
Kod produktu: K472855

Opis

Japońska herbata  słynie na całym świecie ze swojego unikatowego smaku oraz niezwykłej jakości listków. Nieodłącznym elementem japońskiej kultury jest swoista pieczołowitość i przywiązanie do  detali co przekłada się na każdą sferę życia, włącznie z uprawą i produkcją herbaty. 

Herbata po raz pierwszy oficjalnie pojawiła się w Japonii poprzez buddyjskich mnichów, którzy na przełomie VIII i XIX wieku sprowadzili jej krzewy z Chin. Wiązało się to z intensywną wymianą kulturową w tym okresie. Dużo elementów chińskiej kultury zostało zaimportowanych przez Japończyków. Herbata szybko zyskała dużą popularność na cesarskim dworze, a co za tym idzie również wśród możnowładców i biurokracji. Japończycy, zainspirowani chińską ceremonią herbacianą stworzyli swój unikatowy rytuał, który w delikatnie zmienionej formie istnieje aż do dzisiaj. 

Specyficzny klimat Japonii ma wyjątkowy wpływ na smak i aromat japońskich herbat. Duża ilość wilgoci i bliska obecność morza sprawiają, że japońskie herbaty zazwyczaj charakteryzują się dużą ilością morskich i roślinnych aromatów a pieczołowity proces produkcji powoduje, że napar jest pełen smaku pełności i bogactwa czyli umami. Japończycy zatrzymują proces oksydacji herbaty z użyciem pary wodnej, w przeciwieństwie do chińczyków, którzy prażą listki. Powoduje to intensyfikacje roślinnych i morskich aromatów.

Sencha Fukujyu to znakomitej jakości herbata z pierwszego zbioru, zacieniana od 4 do 5 dni. Listki pochodzą z regionu Shizuoka, który słynie z doskonałych warunków do uprawy herbaty. Na górzystych terenach panuje specyficzny mikroklimat, z uwagi na różnice wysokości i dużą wilgoć często pojawiają się tam mgły co skutkuje wyjątkowym smakiem i aromatem herbaty.

Smukłe, intensywnie zielone listki dają seledynowy napar z oliwkowymi przebłyskami. Napar ma zbalansowane body i wysoką aromatyczność. Dominują roślinne nuty z subtelnym morskim niuansem. Herbata zaparzona niższą temperaturą będzie łagodniejsza i w pierwszym odczuciu pojawi się więcej umami.  

Polecamy parzyć herbatę w przegotowanej wodzie o temperaturze nieprzekraczającej 75-80 stopni. Polecamy parzyć również w niższych temperaturach (od 60 do 70 stopni). Liście można parzyć od 3 do 4 razy, najlepiej w małym naczyniu typu gaiwan. Herbata znakomicie nadaje się do ceremonii typu gong fu.

 

 

 

 

 

Profil:


Smak: 
wyrazisty / rześki


Aromat: 
intensywny / wyrazisty / morski


Moc: 

 

Parzenie:


Skład: 
100% zielona herbata

Dane techniczne

Kraj pochodzenia Japonia

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl