Japan Sencha Fukujyu 1kg
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Japońska herbata słynie na całym świecie ze swojego unikatowego smaku oraz niezwykłej jakości listków. Nieodłącznym elementem japońskiej kultury jest swoista pieczołowitość i przywiązanie do detali co przekłada się na każdą sferę życia, włącznie z uprawą i produkcją herbaty.
Herbata po raz pierwszy oficjalnie pojawiła się w Japonii poprzez buddyjskich mnichów, którzy na przełomie VIII i XIX wieku sprowadzili jej krzewy z Chin. Wiązało się to z intensywną wymianą kulturową w tym okresie. Dużo elementów chińskiej kultury zostało zaimportowanych przez Japończyków. Herbata szybko zyskała dużą popularność na cesarskim dworze, a co za tym idzie również wśród możnowładców i biurokracji. Japończycy, zainspirowani chińską ceremonią herbacianą stworzyli swój unikatowy rytuał, który w delikatnie zmienionej formie istnieje aż do dzisiaj.
Specyficzny klimat Japonii ma wyjątkowy wpływ na smak i aromat japońskich herbat. Duża ilość wilgoci i bliska obecność morza sprawiają, że japońskie herbaty zazwyczaj charakteryzują się dużą ilością morskich i roślinnych aromatów a pieczołowity proces produkcji powoduje, że napar jest pełen smaku pełności i bogactwa czyli umami. Japończycy zatrzymują proces oksydacji herbaty z użyciem pary wodnej, w przeciwieństwie do chińczyków, którzy prażą listki. Powoduje to intensyfikacje roślinnych i morskich aromatów.
Sencha Fukujyu to znakomitej jakości herbata z pierwszego zbioru, zacieniana od 4 do 5 dni. Listki pochodzą z regionu Shizuoka, który słynie z doskonałych warunków do uprawy herbaty. Na górzystych terenach panuje specyficzny mikroklimat, z uwagi na różnice wysokości i dużą wilgoć często pojawiają się tam mgły co skutkuje wyjątkowym smakiem i aromatem herbaty.
Smukłe, intensywnie zielone listki dają seledynowy napar z oliwkowymi przebłyskami. Napar ma zbalansowane body i wysoką aromatyczność. Dominują roślinne nuty z subtelnym morskim niuansem. Herbata zaparzona niższą temperaturą będzie łagodniejsza i w pierwszym odczuciu pojawi się więcej umami.
Polecamy parzyć herbatę w przegotowanej wodzie o temperaturze nieprzekraczającej 75-80 stopni. Polecamy parzyć również w niższych temperaturach (od 60 do 70 stopni). Liście można parzyć od 3 do 4 razy, najlepiej w małym naczyniu typu gaiwan. Herbata znakomicie nadaje się do ceremonii typu gong fu.
Profil:
Smak: wyrazisty / rześki
Aromat: intensywny / wyrazisty / morski
Moc:
Parzenie:
Skład: 100% zielona herbata
Dane techniczne
Kraj pochodzenia | Japonia |