Japan Yamato 1kg
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Japońska herbata słynie na całym świecie ze swojego unikatowego smaku oraz niezwykłej jakości listków. Nieodłącznym elementem japońskiej kultury jest swoista pieczołowitość i przywiązanie do detali co przekłada się na każdą sferę życia, włącznie z uprawą i produkcją herbaty.
Herbata po raz pierwszy oficjalnie pojawiła się w Japonii poprzez buddyjskich mnichów, którzy na przełomie VIII i XIX wieku sprowadzili jej krzewy z Chin. Wiązało się to z intensywną wymianą kulturową w tym okresie. Dużo elementów chińskiej kultury zostało zaimportowanych przez Japończyków. Herbata szybko zyskała dużą popularność na cesarskim dworze, a co za tym idzie również wśród możnowładców i biurokracji. Japończycy, zainspirowani chińską ceremonią herbacianą stworzyli swój unikatowy rytuał, który w delikatnie zmienionej formie istnieje aż do dzisiaj.
Specyficzny klimat Japonii ma wyjątkowy wpływ na smak i aromat japońskich herbat. Duża ilość wilgoci i bliska obecność morza sprawiają, że japońskie herbaty zazwyczaj charakteryzują się dużą ilością morskich i roślinnych aromatów a pieczołowity proces produkcji powoduje, że napar jest pełen smaku pełności i bogactwa czyli umami. Japończycy zatrzymują proces oksydacji herbaty z użyciem pary wodnej, w przeciwieństwie do chińczyków, którzy prażą listki. Powoduje to intensyfikacje roślinnych i morskich aromatów.
Japan Yamato to znakomitej jakości herbata zacieniana. Na około trzy tygodnie przed zbiorem krzewy herbaciane zakrywane są matami by w ostatnich dniach wzrostu listków stworzyć warunki do koncentracji chlorofilu. Proces ten ma na celu uzyskanie jeszcze większej ilości umami w smaku niż klasyczne senche, które zacieniane są jedynie na kilka dni przed zbiorem.
Smukłe listki o głębokim, zielonym odcieniu parzą się na jasno seledynowy kolor z limonkowymi refleksami. Napar jest pełny i delikatnie wytrawny z licznymi morskimi nutami smakowymi a w tle pojawia się subtelna maślana nuta. W posmaku na pierwszy plan wychodzi słodowy akcent z kwiatowym niuansem.
Polecamy parzyć herbatę w przegotowanej wodzie o temperaturze nieprzekraczającej 65 stopni. Liście można parzyć od 3 do 4 razy, najlepiej w małym naczyniu typu gaiwan. Herbata znakomicie nadaje się do ceremonii typu gong fu.
Profil:
Smak: świeży / roślinny
Aromat: morski / słodowy / kwiatowy
Moc:
Parzenie:
Skład: 100% zielona herbata